Het Nederlands kampioenschap Bodybuilding 2016

Gisteren was het Nederlands kampioenschap Bodybuilding. Ik was hier als coach aanwezig met 2 atleten: Marcel Luijsterburg en Monique van Dijk. Marcel deed mee in de klasse super-zwaargewicht (100 kg+) en Monique in de klasse BodyFitness masters (35+). ’s Ochtends om half 9 arriveerde ik samen met Marcel bij Theater de Schie in Schiedam waar het Nederlands kampioenschap gehouden werd. Monique had zich zaterdagavond al ingeschreven, dus ze kon later aankomen. Marcel wou graag vroeg aanwezig zijn om een goede plek backstage te bemachtigen.13015193_1073783212667320_36772483617564782_n

Bij aankomst kwamen we de eerste bekende al tegen. De Bodybuilding wereld in Nederland is bijna een grote familie en iedereen kent elkaar. We gingen het gebouw binnen en bemachtigde een mooie plek achter het podium in de hoek. Hierna volgde de inschrijven. Bij de inschrijving van een bodybuilding wedstrijd kijken ze of je lid bent van de bond. Of je gegevens kloppen en of je aan de vereiste van de klasse voldoet. Het Nederlands kampioenschap is een A-wedstrijd. Dus je moet minimaal bij de top 3 zijn geëindigd bij een B-wedstrijd om hieraan deel te mogen nemen. Afhankelijk van je klasse worden verder nog je lengte en gewicht genomen. Marcel komt uit in de super-zwaargewicht en daarbij is lengte geen vereiste, dus hoefde hij alleen meer dan 100 kg te wegen. Dat is voor Marcel niet heel moeilijk en zo was de inschrijving gedaan.

Backstage bij een Bodybuilding wedstrijd is gezellig. Alle atleten liggen op handdoeken, stretchers, luchtbedden te wachten dat ze aan de beurt zijn voor moment op het podium. Coaches en atleten maken gezellig een babbeltje met elkaar en moedigen elkaar aan. Maar voornamelijk is het heel veel wachten. Elke klasse heeft een vergelijkingsronde en een individuele routine. Om de beurt worden de klassen gedaan. Monique was als eerste rond half 2 en Marcel om kwart over 4. De tweede ronde voor beide waren om kwart over zeven en om half negen. In de tussentijd is het uitrusten en eten op de juiste momenten.
Daar is waar mijn taak als coach op de wedstrijddag ligt. Zorgen dat ze op tijd klaar staan achter de coulisse om het podium op te gaan. Dat ze de ‘5 minuten’ op het podium er top bijstaan door middel van het goed timen van de voeding. Ik hou voornamelijk de tijd bij. Geef aan wanneer er gegeten moet worden en wanneer ze zich kunnen klaarmaken om het podium op te gaan. En zorgen dat er zo min mogelijk stress aanwezig is bij mijn atleten, want stress is iets wat juist op zo’n dag echt niet van pas komt.

Voor MoniqueMonique was het haar eerste Nederlands kampioenschap. Ze had zich via de Open Rotterdamse begin april geplaatst en was daar heel blij mee. Haar doel vandaag was dan ook niet extreem, niet laatste worden en echt genieten op het podium. Iets waar ze in mijn ogen een voorbeeld voor veel mensen in is. Ze straalt op het podium en geniet van het publiek.

Haar prestatie overtrof al onze verwachtingen, ze kwam in de first callout bij de vergelijken en dat betekend een plek in de top 5. Met een klasse van 8 deelnemers op dit hoge niveau een top prestatie!

Marcel zou officieel in een klasse staan met 4 andere. Echter, zijn er 2 bij de weging gediskwalificeerd en staat hij tegen Raylison Maria. Een van Nederlands beste bodybuilders. Winnaar van de overall bij de Grandprix aan het einde van vorig jaar. Daarnaast een van de beste posers op het Nederlandse podium. Naast hoe je fysiek, is presentatie ook belangrijk bij Bodybuilding en dat is 50% van je score.

In de vergelijking was duidelijk te zien dat Marcel een stuk droger was dan Raylison, maar Raylison had veel meer massa en zijn presentatie ziet er soepeler uit. Ik wist van dat moment al dat het moeilijk zou worden. Bodybuilding is een jury sport en het is afhankelijk nu van de persoonlijke voorkeur van de jury. Belonen ze hardheid of gaan ze voor massa met beter poseren. Beide standpunten zijn namelijk te verdedigen.

Tijdens de individuele routine werd mij wel duidelijk dat Raylison de klasse ging winnen. Marcel voerde keurig zijn routine uit, alleen Raylison zijn shape was verbeterd vergeleken20160424_200600 met de vergelijkingen ’s middags en zijn routine was spectaculair. Uiteindelijk werd Marcel dus 2de. Een prima prestatie waar we trots op kunnen zijn.

Het voornamelijke doel van de wedstrijd was een mooi startpunt maken. Hoe staat Marcel tegenover de concurrentie in Nederland. Daar was Raylison perfect voor. En als hij afgetraind is, wat zijn Marcel zijn sterke punten en zwakke punten.

20160424_200621Aankomende week gaan we een plan maken voor Marcel 2.0. Waar we gaan kijken hoe we op de beste en meest efficiënte manier, zo snel mogelijk progressie gaan maken.

Het Nederlands kampioenschap 2016 was een mooie wedstrijd. Goed georganiseerd, een mooie locatie en veel terechte winnaars in mijn ogen. Gefeliciteerd! En voor degene die doorgaan naar het Europees kampioenschap in Spanje in 2 weken, heel veel succes!