7 TIPS voor het WEL het behalen van je DOEL!

Om succesvol je doelen te behalen met fitness is het belangrijk om consequent te zijn. Alleen hoe blijf je consequent? Hoe behaal jij wel je doel? In deze blog ga ik je dit uitleggen.

Het meeste resultaat behaal je met een plan waarbij je zowel een dieet als een trainingschema volgt die is geschreven is op het behalen van je doel en die je dit schema kan volhouden. Kun je het huidige plan niet langer dan één maand volhouden dan zul je nooit resultaat gaan boeken.

Dit is ook hetgeen wat ik bij mijn persoonlijke coaching klanten als eerste toepas. Het eerste schema dat ik schrijf voor een nieuwe cliënt is altijd een concept schema. Het is een schema geschreven op optimaal resultaat. Op dit concept schema geeft de cliënt feedback of dit haalbaar is. Is dit niet het geval dan gaat het programma nooit resultaat leveren. Hoe goed het programma ook is.

Hanteer daarom deze punten, maar zorg altijd dat het programma dat je volgt haalbaar is.

Wees duidelijk in je korte en lange termijn doelstellingen

Het hebben van een duidelijk doel zorgt voor richting. Deze richting geeft aan waar je naar toe wilt. Hierna kun je een programma maken om te zien hoe lang je erover doet om bij je doel te komen. Dit geeft overzicht. Het creëren van een lichaamstransformatie kun je vergelijken met een spaardoel. Zonder te evalueren wat je huidige inkomsten en uitgaven zijn wordt het vrij lastig om te sparen.

Dit geldt ook voor het behalen van je fitnessdoelen. Als je niet weet of je beter wordt in je krachttraining of niet weet hoeveel kcal je per dag eet dan is het vrij lastig om een lichaamstranformatie te maken.

In de jaren dat ik in de sportschool heb gewerkt heb ik tientallen gezien die starten met een dieet. Ze willen een aantal kilo’s afvallen, maar hebben geen einddatum. Dit is een doel dat gedoemd is om te strandden. Het hebben van een deadline zorgt ervoor dat je iets te verliezen hebt als je het doel niet haalt.

Denk maar aan een verslag of een presentatie die je tijdens je studietijd moest maken / geven. Vaak wordt dit uitgesteld tot de laatste avond voor de deadline en dan toch gedaan. Omdat als het niet af was je een probleem had. Het hebben van een deadline bij je fitnessdoel werkt net zo.
Mijn meeste succes boek ik bij wedstrijdatleten. Waarom? Ze hebben het meest te verliezen als ze een doel niet halen.

Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat personen die een doel opschrijven met een deadline en deze regelmatig evalueren ruim 50% meer succes hebben met het behalen van zijn of haar doelen.

Breng je meerdere uren per week door in de sportschool zonder dat je een plan hebt waarmee je resultaat aan het boeken bent, dan doe je jezelf flink tekort. Je gooit tijd en geld (sportschool abonnement) eigenlijk weg. Het klinkt erg eenvoudig, maar uit persoonlijke ervaring weet ik dat vaak meer dan 30% een sportschool sponsort in plaats van gebruikt maakt van het abonnement en zijn of haar doelen behaald.

Stel daarom doelen, voor korte termijn en langere termijn. Een voorbeeld kan al zijn deze week 3x naar de sportschool gaan. Of voor elke oefening 1 herhaling meer dan dan de vorige training. Het zijn kleine stappen, maar op langere termijn boekt dit resultaat. Voor een langere termijn doelstelling kies een gewicht dat je bijvoorbeeld wilt afvallen, 5 kg voor die datum, of dit vetpercentage bereiken op, of zoveel kg bankdrukken op. Allemaal lange termijn doelstelling die meetbaar zijn op een specifieke datum. Dit zorgt ervoor dat je motivatie krijgt en je een duidelijke richting hebt waar je een plan naar toe kunt maken.

Schrijf daarom nu je doel op een stuk papier.

Hoe je een doel stelt? Lees deze blog

Hou je progressie bij

De volgende belangrijke stap is het bijhouden van progressie. Je hebt een doel gesteld van 10 kg afvallen voor 1 januari. Het is nu bijna 1 augustus als ik dit schrijf. Dat betekent nog 4 maanden. 10 kg gedeeld door 4 maanden is 2.5 kg per maand. Dat is een korte termijn doel. Dat komt neer op iets meer dan 600 gr per week wat je moet verliezen aan gewicht om je doel te behalen.
Het is daarom belangrijk om te kijken of de goede richting op gaat. Zo niet, dan kun je op tijd aanpassingen maken richting je doel.

Manieren om progressie bij te houden zijn: foto’s, omtrek maten, vetpercentage, lichaamsgewicht, bio impedantie meters. Elk van deze methoden heeft zijn voor- en nadelen, maar geven wel een overzicht of je daadwerkelijk progressie maakt en geven motivatie op het moment dat het zo is.

Persoonlijk heb ik in mijn coaching met cliënten een wekelijkse controle. Ze beantwoorden elke week de volgende 8 vragen:

1. Oude gewicht en nieuwe gewicht.
2. Oude buikomvang en nieuwe buikomvang.
3. Krachtniveau gedurende de week.
4. Energie gedurende de week.
5. Hoe sliep je?
6. Hoe was je libido?
7. Ontlastig (Diarree, opgeblazen buik etc.)
8. Cravings / honger?

Hiermee zie ik precies hoe het programma gaat dat ze volgen en welke aanpassingen er mogelijk nodig zijn.

Kies zelf welke manieren je progressie gaat bijhouden. Dit kun je wekelijks doen of om de week.

Track je voeding

Het tracken van je voeding is een belangrijk onderdeel. Er zijn tegenwoordig ook veel tegenstanders hiervan, omdat het ervoor kan zorgen dat je obsessief wordt. Alleen zonder een idee te hebben van hoeveel je nu daadwerkelijk eet ga je nooit resultaat boeken. Daarom raad ik aan om de eerste 3 weken al je voeding te tracken. Daarna ongeveer 80% van de tijd.

Hierdoor heb je voldoende vrijheid om in een week tijd vrij keuzes te maken tijden sociale events. Zonder dat je continu bezig bent wat is nu goed voor mij en wat niet.

Door de eerste 3 weken wel alles te tracken krijg je een duidelijk beeld over hoeveel je per dag kunt eten. Hoe groot je porties zijn en welke voedingsproducten bijdragen bij je doel en welke niet. Indien je een tijd je voeding getrackt hebt kun je beter inschatten hoeveel je van een bepaald voedingsproduct kunt eten en zul je minder snel veel te veel eten.

Voeding is dé nummer 1 factor voor een fysieke transformatie. Door het controleren van hoeveel voeding je per dag binnen krijgt weet je precies of dit in lijn ligt met je doel.

Zonder het tracken van je voeding ben je aan het hopen op resultaat. De kans dat het lukt is bijna net zo groot als de kans dat je aan het einde van het jaar de Staatsloterij wint. Aangezien ik al ruim 10 jaar niks win kies ik voor tracken.

Track je training

Dit komt erg overeen met voeding. Ik raad je namelijk ook aan om je training te tracken.

Er zijn tegenwoordig genoeg apps, waarmee je progressie kunt bijhouden voor het trainen. Eventueel kun je ook nog een kladblokje meenemen en het daarop bijhouden.

Progressie in training zien is motiverend. Zeker op het moment dat je denk dat je stil staat met vetverlies of spiermassa. Het geeft een lichtpuntje. Progressie kan namelijk om meerdere vlakken plaatsvinden.

Ik zie om mij heen in de sportschool regelmatig personen die al jaren om mij heen trainen. Jaar in, jaar uit, trainen ze met dezelfde gewichten, zelfde oefeningen en zelfde herhalingen. Niemand word beter van hetzelfde doen.

Door het te tracken van gewicht kun je zien wat je de afgelopen keer hebt gedaan. Misschien kun je inderdaad niet zwaarder, maar mogelijk kun je wel een extra herhalingen. Zelfs op deze manier kun je al progressie boeken.

Probeer altijd vooruit te gaan in de gewichten die je gebruikt, de herhalingen die je doet, hoeveel sets je per spiergroep doet. Het hebben van een trainingsprogramma zorgt ervoor dat je structuur hebt en plan waarmee je succes kunt boeken.

Mocht je interesse hebben in een trainingsprogramma, ik heb een aantal opties in mijn webshop staan. Deze kun je hier vinden.

Evalueer je doelen

Het evalueren van je doelen is de volgende stap. Je kunt een perfect lange termijn doel hebben gekozen, door sommige situaties word je gedwongen om deze aan te passen. Dit is niet falen. Dit hoort bij het leven.

Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor een spaardoel. Stel je wilt €10.000 bij elkaar sparen voor een droomvakantie. Je hebt nog 2 maanden te gaan voor je bij je doel bent en dan ineens houd de wasmachine ermee op. Dit had je mogelijk niet ingepland. En hiervoor heb je tijdelijk geld nodig. Deze omstandigheden kunnen ook voorkomen bij een fitnessdoel.

Daarom adviseer ik elke maand je korte en lange termijn fitnessdoelen te evalueren. Pak je kladblok erbij en kijk naar je doelen. Zijn dit nog steeds de doelen waar je echt voor wilt gaan en is het ook realistisch om deze te behalen in dit tijdsbestek. Mogelijk verander je een doel, maak je een aantal aanpassingen of stel je een doel iets uit.

Veranderen je doelen niet? Dan kun je extra korte termijn doelen creëren die je in de aankomende periode wilt behalen.

Werk met een periodisering

Het hebben van een periodisering is noodzakelijk om continu progressie te blijven boeken. Niet altijd kun je 100% geven. Dit geld niet alleen voor training of voeding, maar voor alles in je leven. Je moet prioriteiten stellen. En dat is precies waarvoor je een periodisering gebruikt. Met training kun je de prioritiet leggen op een achterliggende spiergroep of tijdelijk focussen op sterker te worden. Met de voeding kun je rekening mee houden met een stressvolle periode of een aankomende vakantie. Kies daarom perioden waar je dus de prioriteit legt op een bepaald doel. Kies hooguit 1 of 2 korte termijn doelen waarop je wilt focussen.

Train samen met een vriend of vriendin en stel samen doelen

Samen voor een doel trainen is misschien wel de beste methode om consequent te zijn met het behalen van je doelen. Door samen te trainen motiveer je elkaar en zorg je ervoor dat je elkaar verantwoordelijk houd.

Op sommige dagen zul je mogelijk geen zin hebben om te gaan trainen, of je hebt niet veel energie en zul je alleen onder presteren. Mogelijk door samen te trainen met een vriend, die je motiveert, blijf je mogelijk het plan volgen en presteer je mogelijk zelfs beter dan alleen.

Conclusie

Om doelen te behalen is het belangrijk om consequent te blijven. Dit geeft uiteindelijk resultaat, zo simpel is het.

Dit zijn de 7 stappen die je kunt ondernemen om consequent te blijven en daarmee je doelen te behalen.

  1. Maak korte en lange termijn doelstellingen
  2. Hou elke week je progressie bij
  3. Track je training en voeding
  4. Evalueer je doelen elke maand en schrijf mogelijk nieuwe erbij.
  5. Maak gebruik van een periodisering om maximaal resultaat te boeken.
  6. Train samen met een vriend of vriendin en werk samen naar je doel toe.
  7. Onderneem actie. Zonder te beginnen ga je nooit resultaat boeken.

Voordat je dit blog afsluit schrijf je doelen op. Start direct met het behalen van succes!

Wil je graag hulp bij het behalen van je fitnessdoelen. Meld je dan vrijblijvend aan via deze pagina voor Online Personal Training en mogelijk gaan we samen aan de slag bij het behalen van jouw persoonlijke doelen.