3 SLIMME Oplossingen voor vetverlies

1. Dagelijks wegen vs wekelijks wegen

Er zit een groot verschil in dagelijks en wekelijks wegen. Het menselijk lichaam kan van dag op dag zo’n 1-2% variëren in gewicht, enkel en alleen door vochtbehoud.

Voor een persoon van 80 kg betekent dit dus dat de persoon van dag op dag zomaar 0,8-1,6 kg per dag kan verschillen in lichaamsgewicht. Weegt deze persoon vandaag 80 kg en morgen 81,6 kg, dan betekent dit niet direct dat de persoon is aangekomen in vetmassa.

Het kan prima zo zijn dat deze persoon (tijdelijk!) meer vocht vasthoudt. Het menselijk lichaam kan door verschillende factoren tijdelijk meer vocht vasthouden.

Deze factoren zijn: minder slaap, hoger stressniveau, hogere zout- en waterinname maar ook bepaalde blessures of medicatie kan ervoor zorgen dat je tijdelijk meer vocht vasthoudt.

Tijdens de maandelijkse periode kunnen vrouwen tot wel 2-5% zwaarder zijn door het behoud van meer vocht. Meestal trekt het vocht na een aantal dagen weer weg, mits je de bovengenoemde factoren beperkt.

Doordat het lichaam dus erg kan schommelen in gewicht, raad ik aan om jezelf dagelijks te wegen en niet wekelijks. Op het moment dat je je wekelijks eenmaal weegt, is de kans dat je die dag zwaarder bent door vochtbehoud aanwezig.

Je kunt je voorstellen dat het niet gunstig is voor het mentale aspect als je de hele week keihard je best hebt gedaan en zo goed mogelijk op je eten hebt gelet en je dan bij je weging 81,6 kg ziet staan waar je vorige week nog 80 kg zag staan.

Het kan namelijk prima zo zijn dat je gisteren bijvoorbeeld een blikje tonijn hebt gegeten en een liter water meer hebt gedronken waardoor je bij de weging van deze week aanzienlijk zwaarder bent. Als je je netjes aan je kcal hebt gehouden, dan is dit waarschijnlijk vochtbehoud dat na twee tot drie dagen weer wegtrekt.

Ga je jezelf dagelijks wegen, dan kun je aan het eind van de week een weekgemiddelde berekenen. Het vergelijken van weekgemiddeldes is veel nauwkeuriger voor je progressie doordat het tijdelijk vasthouden van extra vocht hierdoor wordt getackeld.

Om meer te leren over schommelingen in lichaamsgewicht, klik hier.

2. Vooruit plannen met MyFitnessPal

Het vooruit plannen van je voeding in een voedingsapp zoals MyFitnessPal is een slimme oplossing als je doel bijvoorbeeld vetverlies is. Op deze manier weet je exact wat je die dag hebt binnengekregen en voorkom je dat je maaltijden krijgt voorgeschoteld waarvan je de kcal en macro’s niet exact weet.

Op het moment dat je niet exact weet wat er in een bepaalde maaltijd zit, is de kans groot dat je al snel te veel gaat eten. Hierdoor wordt de kans weer groter dat je geen vet verliest.

Je kunt dit net zo zien als je bankrekening: als je niet precies weet wat je hebt binnen gekregen, weet je ook niet wat je precies kunt uitgeven. Als je niet weet hoeveel kcal je hebt binnengekregen, weet je niet precies hoeveel kcal je nog kunt eten.

Daarnaast wordt het meal preppen een stuk gemakkelijker als je voorbereid bent door middel van het vooruit plannen in MyFitnessPal. Je weet dan precies wanneer je wat gaat eten.

Ik raad je aan om alles wat je consumeert te noteren in de app, zelfs kauwgom. Naast dat je een overzichtelijk beeld hebt van wat je die dag hebt binnengekregen, leert het je ook bewuste keuzes maken doordat je gaat leren wat er in bepaalde producten zit.

Voor een uitleg over tracken, klik hier.

3. Verantwoording & Coaching

Het krijgen van de juiste coaching en begeleiding is van essentieel belang bij het behalen van jouw doel. Zelfs iedere bodybuilder heeft een coach die hem of haar begeleid naar zijn of haar doel.

Het is aan te raden om een coach te hebben omdat hij over je schouder meekijkt en je op het juiste pad houdt. De coach stippelt de reis naar jouw doel uit, jij doorloopt deze reis met zijn sturing.

Het is dus belangrijk dat de desbetreffende coach kennis van zaken heeft en weet hoe hij zijn cliënt naar zijn of haar doel kan helpen. Daarnaast is het geven van wekelijkse verantwoording van de cliënt aan de coach te raden.

Op deze manier heeft de cliënt een stok achter de deur doordat de coach de progressie nauwkeurig in de gaten kan houden en kan sturen waar nodig is.

Let er wel op dat dit alleen gerealiseerd kan worden als de cliënt zich 100% inzet en zoveel mogelijk informatie naar de coach communiceert. Hoe meer de coach van de cliënt weet, hoe beter hij zijn cliënt kan begeleiden.

Wil jij hulp met het verliezen van vetmassa?

Het Shredding programma gaat binnenkort weer van start. In het afgelopen jaar hebben ruim 800 personen hierbij succes geboekt.

In 12 weken tijd help ik je om minimaal 6% vetmassa op basis van je lichaamsgewicht te verliezen in 12 weken tijd.

Voor meer informatie, klik de afbeelding hieronder: