Spontane veranderingen in lichaamsgewicht

Waardoor komen spontante veranderingen in lichaamsgewicht? Dat is de vraag die ik in dit blog beantwoord:

Waarom is de eerste verandering in lichaamsgewicht hoogstwaarschijnlijk geen vetverlies?

Door een verandering in koolhydraat inname komt er een verschil in de vochtbalans. Het lichaam maakt van de koolhydraten die een cliënt eet glycogeen, 1 gr glycogeen bind 3 gr water en deze word bewaard in de spieren, totdat deze word gebruikt om energie te geven. De spieren in het menselijk lichaam bestaan voor 70 tot 80% uit water. Een gedeelte van water zit onder de huid, maar voornamelijk is het terug te vinden in de spieren.
Zodra je minder koolhydraten gaat eten als gebruikelijk, wat erg aannemelijk is als een cliënt op dieet gaat, je lichaam (voornamelijk spieren) bind minder water. De verandering op de weegschaal geeft een verkeerde indruk die vaak word opgevat als vetverlies. Het is namelijk ook mogelijk om lichaamsgewicht te verliezen zonder dat je in een negatieve energiebalans zit. (Denk aan boksers die op gewicht moeten komen voor een wedstrijd.)
 
Het is daarom slim om de eerste week niet mee te tellen bij het gemiddelde gewicht per week. Aangezien de kans groot is dat dit verschil is ontstaan door een verlies van watergewicht.

Waarom een plotselinge verhoging in lichaamsgewicht hoogstwaarschijnlijk geen vet toename is?

 
Zodra je meer koolhydraten eet dan normaal, wanneer je bijvoorbeeld een dieet break neemt, of uit eten gaat, of alcohol nuttigt, gaat je lichaam meer water binden. Dit geeft de illusie van vet toename. Dit is een tijdelijke fluctuatie in de vochtbalans en deze zal terugkeren naar de oude staat wanneer je weer verder gaat met je schema.
 
Een plotselinge verhoging van gewicht is hoogstwaarschijnlijk altijd water, geen vetmassa. 1 kilogram vet is ongeveer 7000 tot 8000 calorieën. Dit zou je moeten verbranden of eten om een verandering te krijgen in vetmassa. Als je onderhoud 2500 kcal per dag is, en ervan uitgaande dat elke calorie die de cliënt te veel eet vet word (dit is niet zo!), dan zou een cliënt al 5200 kcal moeten eten in één dag om 500 gr aan vet aan te komen. Het is zeker mogelijk, maar onwaarschijnlijk als de cliënt al een tijd bewust bezig is geweest met zijn voeding. Het is bijna zeker dat de helft hiervan vocht is in plaats van vet.
 
In deze video zie je de resultaten van een 10.000 calorie challenge van een bikini dame van rond de 50 kg. https://www.youtube.com/watch?v=j6cIbIvEGJM . Daar zie je ook dat het merendeel van de toename van gewicht vocht is.