De weegschaal, 3 reden om hem te gebruiken en wanneer dit niet slim is.

Heb jij een haat / liefde verhouding met de weegschaal?

Sommige ochtenden word je wakker sta je erop en dan zou je hem het liefste uit het raam gooien.

De weegschaal kan erg gemeen zijn op momenten en je mentaal echt raken en dit kan op termijn leiden tot ongezonde gewoontes en veranderingen in je gedrag.

In de afgelopen jaren heb ik met duizenden cliënten gewerkt en ik de strijd met de weegschaal meerdere malen naar voren horen komen. En ondanks dat ik uitleg dat het één van de vormen van progressie meten is blijft het lastig.

Als je er goed over nadenkt zijn er zoveel verschillende variabelen die ervoor kunnen zorgen dat de weegschaal omhoog of omlaag gaat. Daarom ga ik in dit blog deze verschillen proberen uit te leggen, zodat jij beter begrijpt wat er precies gebeurt.

Zodra je begrijpt dat het menselijk lichaam bestaat uit ongeveer 60-65% intracellulair water en 30-35% extracellulaire water dan begin je te begrijpen hoe belangrijk de rol is van water in ons lichaam. En dus ook een grote invloed heeft op de weegschaal.

Daarom ga ik je vandaag 3 redenen geven om toch de weegschaal niet op te geven, maar te begrijpen wat het voordeel ervan is en hoe je er naar wilt kijken.

Reden 1: Consequent zijn is de sleutel

Om een duidelijk resultaat van de weegschaal te krijgen is het belangrijk om dagelijks op een nuchtere maag te wegen. Je mag even plassen op de wc, maar daarna wil je op de weegschaal gaan staan. Zo zijn er de minste variabelen en geeft deze het realistische beeld van je weging. Elke ander tijdstip op de dag gaat geen kloppend beeld geven. Doe dit dan ook niet.

Om de meest accurate meting te krijgen is het dus belangrijk dat je dit consequent op nuchtere maag in de ochtend doet. Anders ga je wegingen enorm verschillen en ervoor zorgen dat jij een slecht humeur krijgt, wat kan leiden dat je andere beslissingen gaat maken dan normaal.

De les:

 • Gebruik een digitale weegschaal en zorg dat de batterijen goed vol zijn.
 • Weeg als eerste in de ochtend, zonder kleding, na een toiletbezoek, op dezelfde weegschaal op dezelfde locatie in huis.
 • Als deze stappen niet voor jou mogelijk zijn, gebruik een andere vorm van progressie meten, zoals bijvoorbeeld omvang maten en foto’s.

Reden 2: Ga altijd met een 5-7 dagen gemiddelde

Als ik aan het begin vertelde er zijn zoveel variabelen die invloed hebben op de regulatie van ons lichaamsgewicht en of de weegschaal omhoog of omlaag gaat.

Onze lichamen zitten vol met water en er zijn meerdere psychologische variabelen en variabelen uit de omgeving die ervoor kunnen zorgen dat dit verandert.

Hieronder een aantal variabelen:

 • Verhoogde stress (verhoogd cortisol zorgt voor meer water retentie)
 • Slaap tekort (ons lichaam verliest vocht als we slapen, daarom worden we ook lichter wakker. Is je slaap slecht dan hou je meer water vast)
 • Meer zout (zout verhoogd je bloeddruk en helpt met het balanceren van vocht in het lichaam. Te veel zout kan ervoor zorgen dat je meer vocht retentie krijgt waardoor de weegschaal omhoog gaat)
 • Te hoge vezel inname (Vezels zijn thermochemisch en zijn zwaar voor de darmen om bepaalde voedingsstoffen af te breken. Te veel vezels kan zorgen voor meer vocht retentie en daarom zal de weegschaal omhoog gaan)
 • Het laat eten van voeding of een zware maaltijd, dit blijft langer in de darmen zitten en zorgt ervoor dat de weegschaal in de ochtend hoger is.
 • Alcoholische dranken (alcohol is een natuurlijke diuretica voor het lichaam, wanneer we alcohol drinken drogen we onszelf uit en dit kan ervoor zorgen dat de weegschaal omhoog of omlaag gaat)
 • Constante angst
 • Te veel buiten de deur eten (voeding in restaurant bevat mogelijk meer olie en zout wat er toe kan leiden dat de weegschaal omhoog gaat)
 • Menstruatiecyclus (als het goed is alleen bij vrouwen 😉)
 • Klimaat veranderingen
 • Flink zweten van trainen door een warm klimaat

De les:

 • Probeer te controleren wat je kan en stress er niet te veel voer
 • Probeer om voldoende slapen en zo min mogelijk stress te hebben
 • Probeer om dagelijks dezelfde hoeveelheid water en zout binnen te krijgen
 • Probeer je vezelinname rond de 10-14 gram per 1000 kcal te houden
 • Probeer je eigen eten voor te bereiden zodat je precies weet welke ingrediënten het bevat
 • Als je ervoor kiest dat je alcohol drinkt, accepteer dat de weging de volgende ochtend anders gaat zijn
 • Als je deze factoren onder controle hebt en de weegschaal gaat nog steeds omhoog, raak niet in paniek, geef jezelf niet de schuld. Ga verder en begrijp dat je er alles aan hebt gedaan.

Reden 3: Een cijfer de controle geven over je stemming en eigen waarde

Wanneer je op het punt komt dat je er tegen opziet om dagelijks op de weegschaal te gaan staan, dan kan het getal je stemming verpesten. Dit kan leiden dat je dag is verpest, je eigen waarde minder word en jezelf gaat afvragen waarom je dit allemaal doet. Dat is een indicatie dat je beter de weegschaal een tijdje kunt vermijden.

Als mensen kunnen we obsessief gedrag gaan vertonen en ontwikkelen we gewoontes die een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Dit is ook mogelijk met het tracken van macronutriënten en calorieën.

Daarom is het belangrijk dat je zelfbewust bent en in de gaten houd en wie je bent als persoon.

Dit kan zijn als je van nature meer stress ervaart, je meer angst hebt, je mogelijk een eetstoornis vroeger had, je weinig zelfvertrouwen hebt, of je hebt een vervelende ervaring met een vorige trainer, enz.

Zodra je zelfbewust bent over deze dingen dan kan het hele proces rondom de weegschaal een stuk makkelijker zijn en wil je deze mogelijk niet eens gebruiken om aan de veilige kant te zitten.

Je fitness reis zou een serie moeten zijn van hoogte en diepte punten, leermomenten, vreugde moment en dagelijks van jezelf houden hoe de situatie ook is.

De les:

 • Als je merkt dat je met tegenzin op de weegschaal gaat staan, je merkt dat je humeur verandert en je eigen waarde omlaag gaat, neem dan een tijd afstand van de weegschaal en gebruik een andere vorm van progressie meten.
 • Wees zelfbewust wie je bent. Als je weet dat je stress krijgt van de weegschaal, zet je dan niet in die vicieuze cirkel.
 • Zorg dat je goede begeleiding hebt die je hebt met succes boeken
 • Geef je gedachten en zorgen aan je coach als de weegschaal je frustreert
 • Wees leergierig en probeer dagelijks iets bij te leren en geniet van het proces
 • Laat de weegschaal nooit jouw eigen waarde bepalen.

Nu heb je de 3 reden om wel op de weegschaal te gaan staan en ook een indicatie wanneer je dit niet wilt doen.

Probeer naar het grote plaatje te kijken en hoe je progressie op andere punten gaat en evalueer daarop.

En het meest belangrijke begrijp dat de weegschaal één methode is om progressie te meten is. Het zijn gegevens en niet de enige manier.

P.S. Wanneer je er klaar voor bent… hier zijn 2 manieren hoe ik je kan helpen met jouw doelstellingen.

 1. Volg mijn 30 dagen videocursus over hypertrofie.

In deze videocursus van 30 dagen leg ik alle basiskennis uit die je nodig hebt om jouw lichaam te gaan transformeren. — Klik hier.

 1. Doe mee met het Dominate Your Life programma.

Dit is een programma waarbij ik je 1-op-1 ga begeleiden. Hierbij bestaat ook de mogelijkheid om naar een wedstrijd toe begeleid te worden door mij persoonlijk.

Om naar het programma te gaan —- Klik hier