Vocht rondom de buik

Iedereen heeft het altijd over de buik. En is het nou vocht of vet wat het mooie wasbordje tegenhoudt?0acb6119567afef42eab107bbb25d747

Voordat ik inga op de mogelijke reden dat je mogelijk water vasthoud in je buik, onthou dat het vaak niet alleen vocht is dat je buikspieren verbergt maar ook vaak lichaamsvet. Test dit maar. Als je je huid vastpakt en je voelt een soort mini-balletjes onder de huid dat is lichaamsvet. Als je veel water daar hebt, is je huid veel meer elastisch en je huid daaronder veel zachter.
Waarom houd je lichaam water vast?

Er zijn heel wat mogelijke reden. De 4 meest waarschijnlijke op basis van mijn ervaringen heb ik hieronder uitgeschreven.

1. Stress

Wanneer je veel stress ervaart, stijgt het cortisol (stresshormoon). Dit kan leiden dat je meer water vast gaat houden.Dit is waarom je soms mensen ziet die een vollere midsectie krijgen zonder enige verandering in hun eetgewoonte, water of zoutinname. Stress is natuurlijk niet heel eenvoudig op te lossen, maar bijvoorbeeld meer tijd buiten doorbrengen helpt vaak wel om je gedachte te ontspannen.

2. Problemen met darmen

Dit is volgens mij persoonlijk de meest voorkomende reden waarom iemand water rond zijn middel vasthoud. Heb je moeite met het verteren van bepaald soort voedsel of een bacteriële infectie in je darmen (wat veel vaker voorkomt dan mensen denken) is de kans groot dat je water gaat vasthouden.

teveel-zout3. Zout

Veel mensen ontwijken zout, omdat ze denken er automatisch water vast te gaan houden. En in sommige gevallen is dit ook waar, maar niet automatisch. Een tekort aan zout kan ook zorgen dat je vocht gaat vasthouden. Het gebruik gedurende het jaar van een goede kwaliteit zout (bijvoorbeeld zeezout of Himalaya zout) kan een positieve invloed hebben op je aldosterone levels in je lichaam. Wat de waterverdeling in het lichaam aanstuurt.

4. Water

water splash in a glass
Iets waar ook veel misverstanden over bestaan is dat meer water ervoor zorgt dat je vocht gaat vasthouden. Terwijl het tegenovergestelde vaak waar is. Water en zout inname gaan goed samen en juist uitgevoerd hebben veel invloed over waar je in je lichaam water hebt. Ik raad daarom aan voor vrouwen tussen de 3 en 4 liter gedurende de dag te drinken. Mannen tussen de 4-5 liter per dag. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je mag. Dit helpt je lichaamssystemen gezond te houden en goed doorspoelt.