5 problemen die het onmogelijk maken om vet te verliezen.

Niet tracken van kcal

Een van de grootste oorzaken waarom jij geen vet verliest is omdat je waarschijnlijk niet je calorie-inname bijhoudt. Je moet dit net zoals je bankrekening zien: als je niet precies weet wat er binnenkomt, weet je ook niet wat je uit kunt geven.

Het werkt exact zo met je calorie-inname. Als je niet weet hoeveel calorieën je hebt binnen gehad, weet je ook niet hoeveel calorieën je nog kunt eten.

Doordat je niet bewust bezig bent met het tracken van je calorie-inname, is de kans erg groot dat je al snel te veel gaat eten.

Voor het verliezen van vet heb je een negatieve energie balans nodig. Door het tracken van je voeding, kun je overzichtelijk en precies zien wat en hoeveel je die dag hebt binnengekregen.

Hierdoor is de kans dat je te veel gaat eten erg klein waardoor je waarschijnlijk wel vet gaat verliezen. Er zijn tegenwoordig tal van apps die bijhouden van je calorie-inname erg makkelijk maken. MyFitnessPal en Fatsecret zijn hier voorbeelden van.

1x per week wegen

Een andere oorzaak waardoor je geen vet verliest, is omdat je maar eenmaal in de week je zelf weegt. Het lichaamsgewicht van een persoon kan per dag zo’n 1-2% variëren, puur en alleen door het behoud van vocht.

De vochtbalans is afhankelijk van factoren zoals: zoutinname, stress, slaap, waterinname of bijvoorbeeld een blessure waardoor je meer vocht vasthoudt.

Een persoon van 80 kg kan dus van dag op dag zomaar 0,8-1,6 kg verschillen in gewicht. Weegt deze persoon vandaag 80 kg en morgen 81,6 kg, dan betekent dit niet direct dat de persoon is aangekomen.

Je kunt tijdelijk meer vocht vasthouden waardoor je zwaarder bent dan de dag ervoor. Let op, dit is tijdelijk en mocht je een dag iets meer zou hebben genuttigd en zwaarder zijn, dan trekt dit vaak na 2 á 3 dagen weer weg.

Op het moment dat jij 1x per week een weging doet en jij weegt net op de dag dat je iets meer vocht vasthoudt (en dus zwaarder bent op de weegschaal), dan is de eerste conclusie die je trekt: ik ben aangekomen.

Terwijl als je jezelf dagelijks weegt en vervolgens het weekgemiddelde van die week vergelijkt met de weekgemiddeldes van andere weken, dan krijg je een veel nauwkeuriger beeld van de veranderingen in jouw gewicht. Op deze manier tackle je de schommelingen in je lichaamsgewicht door vochtbehoud.

Niet je best doen in de sportschool

De oorzaak dat je op dit moment geen vet verliest, heeft niet altijd te maken met voeding. Het kan namelijk ook zijn dat je niet hard genoeg je best doet in de sportschool.

Als je niet hard genoeg traint in de sportschool, dan is de kans groot dat je lichaam niet de nodige prikkel krijgt om te veranderen. Je dwingt je lichaam niet om zich aan te passen aan de weerstand van een bepaalde training doordat de weerstand te licht is.

Om deze reden wil je, naast voeding, ook je resultaten in de sportschool bijhouden. Het is de bedoeling dat je van training tot training beter wordt in de betreffende oefeningen.

Dit kun je doen door het trainingsvolume te verhogen. Het trainingsvolume verhogen kan door een extra herhaling of een set toe te voegen, maar kan ook door het verhogen van het gewicht waarmee je traint.

Te weinig slapen

Voeding, het wegen, je training. Je kunt het allemaal nog zo perfect doen, maar als je niet goed of te weinig uur per nacht slaapt is de kans klein dat je resultaat gaat boeken.

Dit komt doordat je je lichaam niet de gelegenheid geeft om optimaal te herstellen. Herstel wordt vaak onderschat, maar is heel belangrijk voor zowel het verliezen van vetmassa als het aankomen in spiermassa.

Op het moment dat jij zwaar genoeg traint in de sportschool, dan heb je het herstel hard nodig zodat je spieren in staat zijn om de volgende training een hoger trainingsvolume aan te kunnen.

Daarnaast is de kans groot dat je bij een negatieve energiebalans spiermassa gaat inleveren op het moment dat je niet genoeg slaapt. Pas op want dit is erg misleidend op de weegschaal!

Je denkt namelijk dat je afvalt in vetmassa omdat je het getal op de weegschaal ziet dalen. Maar in werkelijkheid is het verlies van spiermassa verantwoordelijk voor de daling van het getal op de weegschaal.

Natuurlijk is ieder persoon verschillend en heeft niet iedereen evenveel slaap nodig. Om deze reden geef ik de volgende richtlijn voor slaap: 7-8 uur per nacht.

Als je je iedere dag hieraan kunt houden, zul je een aanzienlijk verschil merken in zowel de sportschool als aan jouw fysiek.

Geen structuur en verantwoordelijkheid

Voor het behalen van resultaat dien je voor een langere periode consistent te werk te gaan. Hiervoor is een bepaalde structuur nodig.

Je kunt niet verwachten dat je gaat afvallen als je doordeweeks alles netjes bijhoudt en in het weekend helemaal los gaat en alles wat je tegenkomt naar binnen werkt. Dat is geen structuur.

Zonder structuur is de kans heel erg groot dat het mis gaat. Het zal een bepaalde routine of levensstijl moeten worden waardoor je het voor een langere periode, op consistente wijze, kunt volhouden.

Daarnaast is het afgeven van verantwoording erg effectief voor het behalen van resultaat. Niet alleen op je werk bijvoorbeeld, maar ook als het gaan om het transformeren van jouw lichaam.

Op deze manier heb je als het ware een stok achter de deur waardoor de kans aanzienlijk groter is dat je het wel kunt blijven volhouden.

De verantwoording kan worden afgegeven aan bijvoorbeeld een coach, maar ook aan je partner, familie of vrienden. Let er wel op dat de kans van slagen het grootst is bij iemand die kennis van zaken heeft.

Wil je mijn hulp bij het bereiken van je beste shape in 2020?

Klik hier om deel te nemen aan het Shredding programma waarbij ik je in 12 weken tijd naar je beste shape!