Honger gevoel

Is het hebben van honger een positief of negatief gevoel? Is het noodzakelijk of is het iets wat voorkomen moet worden?

Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van jouw doel. Het voorkomen van een honger gevoel is nooit helemaal mogelijk. Elke dag veranderen er variabelen aan jouw inname van kcal en jouw verbruik waardoor honger kan optreden.

Nu is honger opzich niet het ergste wat er is, als je er tenminste mee om kan gaan. Begin je honger te krijgen 10 minuten voor je lunchpauze dan is dit iets wat niet raar is. Dat is jouw ritme. Ookwel een circadiaan ritme genoemd. Het is een soort biologische klok die aangeeft dat het voor jou normaal is dat je weer gaat eten.

Wissel jij van eetgewoonte dan zal je dus altijd honger gaan ervaren. Belangrijk is echter dat jij in dat soort situaties omhoog kan met de honger. Wijk jij ineens af van je planning dan is het belangrijk na te gaan kijken hoe je dat in de toekomst kan voorkomen.

Bij afvallen is het belangrijk dat er een negatieve energiebalans is. Dit houdt in dat je meer kcal verbrand dan worden consumeert gedurende de dag. Door deze aanpassing is honger iets wat zeker voor kan komen. Echter voor resultaat is belangrijk dat er omgegaan kan worden met het hongergevoel. Heb je een korte periode honger of gedurende de hele dag? Dit heeft te maken met verzadigheid van het eten. Als jij een bepaalde maaltijd eet, hoe lang zit je dan vol? Heb je na 30 min alweer honger of pas na 3 uur?

De kunst is bij een dieet gericht op afvallen om een dieet te hanteren waarbij het honger gevoel zoveel mogelijk word geminimaliseerd. Hoe verzadigder iemand is hoe minder groot de kans is dat iemand gaat afwijken van het voedingspatroon.

Heb jij dus continu last van honger? Kijk dan naar de voedingsproducten die jij eet. Wat kan jij mogelijk veranderen om ervoor te zorgen dat jij meer verzadigd bent en minder honger meer hebt.

Wil jij aankomen en zit je continu vol dan is verzadiging iets wat je juist minder wilt hebben. Je wilt dan in een positieve energiebalans terecht komen en daarbij is continu honger hebben een voordeel. Je kan dan meer eten en hierdoor een groter aantal kcal per dag naar binnen krijgen.