Welke 5 factoren bepalen resultaat met voeding?

De hoeveelheid calorieën en de verdeling van macronutriënten zijn de belangrijkste factor voor hoe jouw fysiek eruit ziet. Het bijhouden / tracken van je voeding is de makkelijkste manier om je vetpercentage te verlangen of spiermassa erbij te krijgen.

De 5 factoren:

1. De totale inname van calorieën per dag

Calorieën zijn nummer 1. Dit is wat bepaald hoe jouw lichaam eruit ziet. Lichaamsvet word alleen verbrand als je in een negatieve energiebalans zit. Dit betekend dat je meer kcal verbrand dan dat jij inneemt.

2. De afkomst van de macronutriënten (eiwitten, vet en koolhydraten).

Macronutriënten staat op 2. De verhouding ertussen moet goed zijn om te voorkomen dat er spiermassa word verloren of word toegenomen, een goede hormonale balans word onderhouden en dat jij goed kan presteren in de sportschool.

3. Micronutriënten en vezels.

Micronutriënten zijn vitaminen en mineralen. Ze hebben geen directe affiniteit met vetverlies of spiermassa, maar ze zijn essentieel voor gezondheid, herstel en energieniveau. Daarom raad ik diëten aan die rijk aan vitaminen en mineralen zijn.

Vezels zijn belangrijk vanwege het effect op verzadiging van voeding en hoe jouw ontlasting is (Ga je erg hoog in eiwitten en laag in koolhydraten, dan kan je hier problemen mee krijgen).

4. Wanneer je wat eet

Wanneer je wat eet heeft voornamelijk hoe jij je dieet structureert. Dit heeft invloed meer op prestatie en hoe jij je voelt dan op het daadwerkelijke resultaat. Voor vet verlies maakt het niet uit, het kan alleen wat moeilijker zijn om binnen de grenzen van je macro’s te blijven.

5. Supplementen

Als laatste dan nog supplementen. Bijna alle supplementen gaan je niet helpen bij het behalen van je doel. Veel personen gaan de fout in en geloven dat dit doorslaggevend zal zijn voor resultaten en vergeten kcal inname en macro verdeling.

Supplementen zijn de laatste 5% van resultaat. En zijn eigenlijk alleen belangrijk voor personen met een extreem fysiek doel (denk aan een wedstrijd). 80% van je resultaat word bepaald door de eerste 2 factoren. Je kcal inname en de verdeling van je macronutriënten.