Methoden om je vetpercentage te berekenen

Voordat ik de methoden ga uitleggen is het belangrijk om aan te geven dat je bij het meten van je vetpercentage consequent te zijn. Gebruik elke meting dezelfde methode, met zo min mogelijk aanpassingen.

Meet je zondagochtend voor het eerst je vetpercentage. Doe dit dan elke keer op een zondagochtend. Hoe minder variabelen er veranderen aan het meetmoment, hoe betrouwbaarder de meting.

Doe het meten het liefst op een nuchtere maag net na ontwaken. Hierdoor is de meting nauwkeuriger. Meet nooit direct na het trainen.

Optie 1: Huidplooimetingvetpercentage-berekenen

Een huidplooimeting is een methode waarbij een personal trainer of diëtist je met een huidplooimeter op verschillende plekken op het lichaam met.

Mocht je hiervan gebruik gaan maken: zorg dat je iemand hebt die al zeker 100 huidplooimetingen heeft gedaan. Anders is de meting niet betrouwbaar. De meting is minimaal op 4-punten op het lichaam. Het liefst 7 of meer.

Optie 2: Bio-electrische meter

Deze lijken op een normale weegschaal en zijn in veel sportscholen in Nederland en België terug te vinden. Een bekend merk is Tanita. Dit is waarschijnlijk de meest eenvoudige methode om je vetpercentage te eten. Hierop dien je gegevens in te vullen en dan gaat hij door middel van elektrische signalen je vetpercentage meten. In sommige gevallen heb je ook handvatten bij deze apparaten die je vast mag houden.

Wees wel heel consequent met je timing bij deze apparaten. Ze meten via de vochtbalans, 1 glas water extra vergeleken met de vorige meting en je krijgt een compleet ander resultaat.

Optie 3: DEXA Scan

De DEXA Scan is waarschijnlijk de minst makkelijke om voor elkaar te krijgen. Deze apparaten zijn schaars en voor een meting zit er vaak een hoog prijskaartje aan. Daarentegen is het wel de meest nauwkeurige methode. Deze scan word voornamelijk gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek vanwege zijn betrouwbaarheid.

Het maakt gebruik van röntgenstralen en kan onder andere botdikte, vetvrije massa, vetmassa, vetpercentage meten.

Is dit bij jou in de omgeving en past het binnen je budget, dan is dit je beste optie.

Optie 4: Online calculator

Dit is de minst betrouwbare optie van alle optie, maar wel de meest eenvoudige om te doen. Het is beter dan geen startpunt en het is al te doen met een meetlint. Een voorbeeld hiervan is op de volgende website te vinden:

https://www.healthstatus.com/calculate/body-fat-percentage-calculator