Macronutriënten

Een nutriënt of anders gezegd voedingsstof is elk molecuul dat door een organisme opgenomen kan worden, en dat tevens door het organisme nuttig gebruikt kan worden. In voedsel zit een mix van voedingscomponenten, die in grote of kleine hoeveelheden voorkomen. Macronutriënten zijn de voedingscomponenten die in grote getale voorkomen. Deze worden verdeeld in drie groepen:

  • Koolhydraten
  • Eiwitten
  • Vetten

Een goede verhouding voor de macronutriënten

Het is erg belangrijk om in een voedingsdieet op de hoeveelheid energie aan calorieën, maar even zo belangrijk om op de verhouding macronutriënten te letten. Het gaat om de verhouding tussen de 3 macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten.

Tijdens aftrainen moet de eiwitinname voldoende zijn, om spiermassa te behouden. Volgens wetenschappelijk onderzoek, zorgt een relatief hoge eiwitinname (30% van de energie -inname) voor minder spiermassa verlies, ten opzichte van een lagere eiwitinname (15% van de energie -inname) tijdens negatieve energie balans. Een hoge eiwitinname zorgt ook voor een relatief hoog thermische effect, dat kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet.

In zowel elke fase van trainen, moeten er tijdens het dieet voldoende koolhydraten worden genuttigd (55-60 % van de totale energie -inname), zodat een hoge trainingsintensiteit kan worden gehandhaafd.

Een dieet met een overtollig voeding aan verzadigd vet kan kransslagaderziekte verergeren, maar een vetarm dieet kan leiden tot een verlaging van circulerend testosteron. Daarom raad ik aan dat een dieet moet bestaan uit 15-20% inname van de totale hoeveelheid energie.

Het juiste tijdstip voor het eten van macronutriënten

Op het juiste moment de juiste voedingsstoffen innemen kan het verschil maken tussen opbouw en afbraak als reactie op training. Nieuwe studies laten zien hoe kennis over nutriënt timing ervoor kan zorgen dat het herstel en de adaptatie van training aanzienlijk worden verbeterd. Nutrient timing is een sportvoedingsconcept waarbij niet alleen gekeken wordt naar wat je eet, maar vooral naar wanneer je wat eet. In een volgend blog meer over Nutrient Timing.