Herstel van spierpijn door cardio?

Veel sporters hebben een haat-liefde verhouding met spierpijn. We houden ervan omdat het aangeeft dat het lichaam een goede prikkel heeft gehad tijdens de laatste training, maar we haten het ook omdat de volgende dagen wij continu eraan herinnerd worden en de pijn niet altijd uitkomt. De pijn en stijfheid treedt vaak pas 24-48 uur na de training op. En kan in extreme gevallen 6 tot 7 dagen aanhouden.

Er zijn een aantal strategieën om spierpijn sneller over te laten gaan. Bekende zijn: massage, warm-/ koude baden en pijnstillers (een die ik persoonlijk altijd afraad). Maar er is weinig informatie over het feit of cardio kan helpen tegen spierpijn. De Universiteit van Californië State heeft hier onderzoek naar gedaan naar het effect hiervan op verschillende intensiteiten van cardio activiteiten.

Hieruit kwam dat na 96 uur training geen enkele vorm van cardio enig positief effect heeft gehad op de spierpijn. Positief effect werd alleen opgemerkt in de weerstand waarmee de cardio activiteiten werden gedaan.

Heb je veel last van spierpijn probeer dan eerder een massage dan proberen de spierpijn weg te krijgen met een vorm van cardio.