Heb ik een deload nodig?

Heb ik een deload nodig?

Goedendag, mijn naam is Frank den Blanken

Deze video gaat over het hebben van een Deload. In één van mijn vorige video’s stond een reactie heb ik een Deload nodig? Voordat ik begin met heb je een deload nodig. Eerst een uitleg wat een Deload precies is, zodat je een idee hebt.

Een deload houdt in dat je een periode inlast waarbij je het iets rustiger aandoet, waarna je daarna weer verder gaat om sneller progressie te boeken.

Achter mij heb ik een voorbeeld schema gemaakt. In dit schema doe je letterlijk 3 dezelfde trainingen per week van 4 oefeningen.

Je doet 3x dezelfde training.

Bankdrukken

Squat

Deadlift

Overhead Press

Week 1, 3 sets van 10 herhalingen
In Week 2, 4 sets van 10 herhalingen
In Week 3, 5 sets van 10 herhalingen
De vierde week zou dan de deload zijn.

Waarom zou je dit doen?

Uiteindelijk heeft dit met de supercompensatie curve te maken. Deze heb ik in de vorige video ook uitgelegd.

Dit is je huidige trainingsniveau, stel je hebt week 1 gedaan. Dan gaat de lijn omlaag en kom je op een hoger niveau. Uiteindelijk ga je volgende lijn krijgen.

Dit is week 1.

Week 2 doe je meer. Dus de curve word dieper. Je hebt meer herstel nodig. Week 3 gaat hij eigenlijk nog verder omlaag. Omdat je nog steeds wel boven je basislijn wilt blijven uitkomen, je wilt natuurlijk beter worden. Heb je meer rust nodig. Ga je dan weer zoiets proberen als week 3, is je herstel een stuk minder.

Dat is waarom je een deload nodig hebt. Als je een bijvoorbeeld een heel pittig schema hebt en je volume word op een gegeven moment zo hoog dat je eigenlijk niet meer kan herstellen, heb je een rustige periode nodig. Je kan een hele week doen of een paar dagen, er zijn verschillende manieren waarop je een deload kunt toepassen. Maar zeker als je werkt met constante progressie heb je dit nodig. Veel mensen trainen met het progressieve overload principe. Elke training word er iets verbeterd. Dat kan niet elke week. Dan ga je deloads nodig hebben. Ik raad zelf 1x per 4 á 5 weken aan. Dan heb je een week nodig waarbij je het iets rustiger aan doet. Waarna je weer verder gaat.

Dus dat wat ik zou aanraden, of je traint 4 weken intensief en neemt 3 rustdagen en train daarna weer 4 weken intensief. Dat is een andere manier. Die ook goed kan werken.

Zeker als je dit voorbeeld even neemt. Je doet eerst 12 sets, vervolgens 16 sets en daarop 20 sets. Ga je weer terug naar 12 sets. Dat is een makkelijk principe. En dan zou ik in week 5 hier weer naar toe gaan, maar dan doe je het bijvoorbeeld zwaarder. En dat is hoe ik een deload zou toepassen.

Dus maak het voor jezelf niet te ingewikkeld. Maak een basisschema met de gedachte ik wil beter worden. Als je hier meer over wilt weten, hoe je dit goed kan toepassen.

Google het volgende:D.U.P.

Het is een afkorting voor Daily Undulating Periodization. Dit is een principe waarbij je met verschillende intensiteiten gaat trainen. Waarbij een deload heel goed werkt. Ga je dit toepassen, ga je heel snel vooruit. In een andere video zal ik het concept uitleggen. Dat word dan een vrij lange video. Maar voor nu, voor je vraag: Heb ik een deload nodig? Ja, die zou ik zeker aanraden, mits je intensief traint. Ik ga er wel vanuit dat je elke training met 100% inzet traint. Dat je er echt alles uithaalt. Dan zal je inderdaad een deload nodig hebben.

Ik hoop dat je wat aan deze video hebt gehad. Mocht je zelf een vraag hebben? Iets wat je graag wilt weten, laat hieronder een reactie achter.

Tot de volgende keer.

Tot dan!