De Iron Man / Iron Maiden competitie

ironmanEen stuk uit de belevenis van mij de afgelopen 2 weken hier na toe.

Gisteren was de bodybuilding / fitnesswedstrijd Iron Man / Iron Maiden compeitie. Deze wedstrijd was georganiseerd in Dordrecht en is een B-wedstrijd bij de IFBB. De letter geeft het niveau aan voor de wedstrijd. C / D is beginners en zodra kwalificatie behaald word mag je naar een hoger niveau.

De planning met mijn atleet Bo van den Brink was om deel te nemen aan deze B-wedstrijd. Hiervoor hadden wij een half jaar geleden een plan opgesteld. De eerste deadline hiervoor was 25 oktober de Atlas Cup. Hier werd een 2e plaats behaald en werd de kwalificatie voor de B-wedstrijd behaald. Doel behaald! Wij blij en gisteren met het idee: Leuk dat wij meedoen en nu kijken waar wij staan, de wedstrijd in gegaan.

Als coach denk ik niet zo. Zeg ik niet altijd tegen de atleet die ik coach. Mijn doel is altijd bij een nieuwe wedstrijd beter te zijn dan de vorige. Je hoort vooruit te gaan. Dus rustig naar de vele foto’s en video’s gekeken die op de Atlas Cup gemaakt zijn. Daarna wedstrijd protocol 2.0 gemaakt en aan de slag gegaan met Bo. Missie was als volgt: meer detail en voller, voornamelijk meer detail in de en Hoekbenen (daarom werd ze 2e op de Atlas) en voller qua schouders.

Het nadeel van een atleet door laten trekken naar de volgende wedstrijd is, dat het herstel niet optimaal is. Een atleet gaat vrij diep voor een wedstrijd en is eigenlijk in een continue staat van spierafbraak. Hoe maak je dan nog progressie? Door zo effectief mogelijk te trainen. De trainingen gedaan met 100% inzet en alles eruit gehaald wat erin zit.

Het voordeel voor mij zit erin dat Bo een ster is in voeding. Ze eet letterlijk wat er in het schema staat en wijkt niet af. Twijfelt ze? Dan appt ze mij gewoon. Hierdoor weet ik precies wat er wel en niet mogelijk is. Ideaal voor een coach. Daarnaast heeft een sterke sociale omgeving die haart steunt bij haar doel. Haar vriend is sportief en is ook serieus met voeding bezig (kan zo het podium op wandelen in de Men’s Physique klasse en serieus meedoen, toch Kees Wind?? :P). Dit zorgt dat de thuis situatie het wel makkelijk maakt.

Vrienden van haar zijn ook sportief. Joyce van Egmond deed gisteren ook mee en won de bikini klasse en het overall van de Bikini klasse (echt verdiend, super gedaan Joyce!). De vriend van Joyce, Jeroen, is ook sportief en door de vriendschap geven ze elkaar de motivatie om nog beter te presteren. Mijn vriendin Paula traint regelmatig met Bo samen en helpen elkaar door de sets heen en geven elkaar steun op de juiste momenten.

Dan de wedstrijd dag zelf. ’s Ochtends Bo thuis opgehaald en naar de wedstrijd. Op dit moment is Bo al tijdelijk gestopt met drinken. Een proces dat bij een wedstrijd hoort om er zo goed mogelijk uit te zien. In de auto geef ik haar al de eerste instructies voor de voeding op de dag. De voeding op de dag is ontzettend belangrijk. Vaak zijn de foto’s die je van een bodybuilding wedstrijd ziet een moment opname. Tijdens de paar minuten zijn de atleten in ‘piek’ shape en zien ze er tijdelijk op het best uit.

In dit geval was het wondermiddel voor Bo een bus Pringles chips. Dit verschilt per atleet en na testen blijkt dit goed te werken voor Bo. Ze oogt hierdoor voller en krijgt meer detail in het lichaam. Ideaal dus voor een topprestatie!

Aangekomen bij de wedstrijd melden wij ons aan en gaan wij verder naar de weging. Een weging bij een wedstrijd verschilt per klasse. Bo doet mee in de Body Fitness klasse en deze gaat op lengte. Op basis van haar lengte wordt ze geplaatst in de 2de klasse van de langere dames.

Wij gaan op zoek naar een kleedruimte om Bo klaar te maken voor de wedstrijd. Wij krijgen van Anco van den Hoek de tip over een afliggende kleedruimte die lekker rustig zou zijn. Het is een gouden tip. Een rustig afgelegen kleedkamer met spiegels voor make-up en een TV waar wij live de wedstrijd kunnen volgen. Beter dan dit kun je het niet treffen. Matjes uitgestald om uit te rusten tot Bo aan de beurt is. Verder in de kleedkamer lag Joyce en gedurende de dag zijn er tijdelijk nog 4 andere atleten geweest. Altijd was er een positieve en vrolijke sfeer. De zware lootjes van het dieët zitten erop en nu is het tijd om te ‘shinen’.

Voordat de wedstrijd begint is eerst de bruining aan de beurt. De bruining zorgt ervoor dat de spieren beter zichtbaar zijn. Zodra een atleet op het wedstrijdpodium staat en er staan felle lampen op, is het noodzakelijk om in gebruind te zien. Is de atleet dit niet, dan is de spierdefinitie niet goed zichtbaar en kan de jury de atleet niet beoordelen.

Na het inbruinen en make-up was het tijd voor de eerste ronde van Bo. De vergelijkingsronde. Dit houdt in dat alle dames uit de klasse met elkaar worden vergeleken. Nog een interessant iets wat daarvoor gebeurde, 30 minuten voordat Bo voor het eerst op moest sloeg zij ‘plat’. Dit betekend dat ze al haar volheid kwijt was. Haar buikspieren waren verdwenen en haar schouders leken niet meer vol. Totaal niet ideaal. Gelukkig hadden wij het op tijd door en door juiste voedingsaanpassing recht getrokken voor ze het podium op moest.

Bo was erg nerveus voor ze het podium opging. Iets wat ze altijd is, wat ik ook zeg ze lijkt dan wel Oost-Indisch doof voor kalmerende teksten. Gelukkig door het goed voor te bereiden van de poses die op het podium worden uitgevoerd maakt Bo ondanks de zenuwen geen fouten tijdens het poseren. Al denkt ze zelf wel heel vaak dat, totdat ze een video terug ziet.

De vergelijksonde ging goed en duidelijk was dat ze bij de eerste 4 van haar klasse zou zitten. Een top resultaat, waar wij heel blij mee zouden zijn.DSC00451

In het avondprogramma was alleen nog de T-walk, een individuele routine, voor de prijsuitreiking. Deze voerde Bo foutloos uit, ondanks weer opspelende zenuwen. Nu was het afwachten op de prijsuitreiking. Als eerste was Joyce aan de beurt en wij waren ontzettend blij dat Joyce haar klasse won. Door de blijdschap waren alle zenuwen van Bo verdwenen. Toen was het de beurt voor Bo bij de prijsuitreiking. Nummer 6 en 5 kregen de prijzen. Ok, nu wordt het spannend. Vierde plek ging ook aan een andere dame. Top 3, echt fanatisch. Derde plek werd ook weggegeven aan weer een andere dame. Bo stond nu nog samen met Elke. Een dame die ik op Facebook heb en weet dat ze een geweldige atleet is en ze stond er ook super bij. Dit zou echt een hele close call moeten zijn dacht ik. Tot dat de speaker Elke als 2e omriep en Bo als winnaar werd uitgeroepen. Ongelooflijk! Van blij tot mee te mogen doen naar winnaar van haar klasse. Wie had dat durven dromen? Helemaal verbaasd van blijdschap feliciteerde ik Bo en begonnen wij lichtelijk met feest te vieren.

De jury tikte mij op de schouder en vertelde dat Bo zo weer op moest. Nu voor het Overall van de BodyFitness voor beste BodyFitness atleten van de dag. Er waren 2 lengte klassen voor Body Fitness en een Masters klasse (+35 jaar). Waaruit de 3 winnaars met elkaar vergeleken werden. Waar Bo er dus een van was. Vanwege de hectiek van de dag had ik mij niet bezig gehouden naast Bo en Joyce hoe het er in de andere klassen aan toe ging. Ik keek op zij en zag dat in de ‘kleine’ Body Fitness en atleet van Lesley Barents, het grote voorbeeld van Bo, had gewonnen. Ik keek verder en zag ook de winnaar van de masters BodyFitness. Ik keek even goed en dacht: “Dit zou zo maar is heel goed kunnen eindigen, ze zijn goed, maar Bo doet zeker niet onder en is misschien zelfs wel beter.”

Ze werden opgeroepen om met elkaar vergeleken te worden. Voordeel van een Overall vergelijking is dat gelijk de uitslag verteld word. De jury gaf de uitslag aan de spreker en slip nummer 50 wint. Wacht eens, dat is Bo! En zo won Bo ook het Overall van de BodyFitness klasse. Weer een beker erbij. Het houdt niet op. Even eerder had Joyce, een goede vriendin van Bo, ook al de Overall van de bikini klasse gewonnen. Wat nog resteerde was de verkiezing van Iron Maiden. De beste vrouwelijke atleet van de wedstrijd. Waar dus de twee vriendinnen, die dagelijks elkaar in Gold’s Gym in Nieuwegein aan het trainen zijn. Samen poseren oefende, alhoewel ze verschillende poses doen en elkaar dag in dag uit motiveren. Wat er ook gebeurd, het kan niet meer stuk, wij zijn al verder dan wij ooit hadden durven dromen. De winnaar van de Iron Maiden werden gekozen door de organisatoren van de wedstrijd: Liona Bergmann en Anco van den Hoek. Die een geweldige wedstrijd hadden georganiseerd en alles was top geregeld.

12191723_773079726137790_4740163456514324060_nWat ik persoonlijk de mooiste prijs vind van alle wedstrijden in Nederland was nu te winnen. De winnaar van de Iron Man (Man) of Iron Maiden (Vrouw) krijgt een zwaard. Niet een nep ding, nee een echt groot zwaar zwaard. Zo een waar je echt twee handen voor nodig hebt.

Liona ging het zwaard uitreiken aan de mannen en Anco voor de vrouwen. Anco liep naar Bo toe en overhandigde haar het zwaard. Bo is Iron Maiden 2015. En de beste vrouwelijke atleet van de wedstrijd. Wie had dat gedacht? Een half jaar geleden was ik samen met Bo aan het kijken, waar het fout ging met haar voeding en training waardoor ze niet de vooruitgang boekte die ze wilde. En nu de beste vrouwelijke atleet op een B-wedstrijd en gekwalificeerd voor een A-wedstrijd (het hoogst haalbare op amateurniveau bij bodybuilding / fitness wedstrijden in Nederland).

Ik feliciteerde Bo en keek haar met een grote glimlach aan, zij kon net zoals mij dit nog niet geloven (kwam pas vanochtend toen wij op WhatsApp in gesprek waren). Wij hebben het gewoon geflikt. Het doel dat wij hadden behaald en zo goed uitgevoerd dat het hoogst haalbare resultaat heeft opgeleverd. Ik ben super trots op Bo, ze heeft er hard voor gevochten en maandenlang hard getraind en zwaar gedieët.

Met een voldaan gevoel zijn wij naar huis gegaan. What’s next?

Aankomende zondag 15 november is de Grandprix van Nederland, een A-klasse wedstrijd. Hier gaat Bo weer aan deelnemen. Weer zijn wij blij dat wij mogen meedoen, weer is het doel, beter dan de vorige keer op het podium staan. Wedstrijd protocol 3.0 is zojuist naar Bo gemaild. Heel benieuwd wat aankomende zondag ons gaat brengen.

Wil jij erbij zijn om Bo aan te moedigen? Op http://www.gooilandtheater.nl/voorstelling/the-juliette-bergmann-grand-prix kan je kaarten kopen voor de wedstrijd. Doe dit wel op tijd! Ik denk dat het uitverkocht gaat zijn.

Heb je interesse in je eigen transformatie of een doel waarbij graag naar toe geholpen wil worden? Neem dan contact met mij op via info@frankdenblankenpt.nl en vertel me wat jou doel is.