Day in the #MI40 life, dag 7 Squats

De afgelopen week ben ik begonnen met het nieuwe programma van Ben Pakulski. Ben is de oprichter van MI40 trainingsprogramma en daarnaast professioneel Bodybuilder.

Met Ben Pakulski

Met Ben Pakulski

Ik volg hem al een aantal jaar en heb een aantal van zijn programma’s gedaan. Persoonlijk kan ik mij goed vinden in zijn visie met trainen en daarom heb ik ook besloten om vorig jaar naar de Verenigde Staten te vliegen om een camp van hem bij te wonen.Tijdens het camp heel veel informatie gekregen om hoe te trainen voor hypertrofie. Omdat ik zeer tevreden was over het camp, de manier waarop wetenschappelijk de trainingen zijn opbouwt en de trainers die daar aanwezig waren, besloot ik mij aan te melden voor het ambassadeurs programma van MI40.

Om daarbij te mogen horen, dien je een aantal toetsen te maken en verwachten ze dat je een aantal programma’s doorloopt om goed te kunnen vertellen hoe de programma’s werken. Ik kan natuurlijk mijn eigen programma’s schrijven, alleen leer ik daar vrij weinig van. Je leert er veel meer van als je gecoacht door iemand anders word namelijk. Probeer die visie te begrijpen. Daarom besloot ik akkoord te gaan om met het nieuwe programma van Ben mee te doen. Deze is echter nog niet beschikbaar voor iedereen. Ik ben dus een van de gelukkige die het eerst mag testen.

Ik ga hierover een persoonlijke blog bijhouden, zodat je precies kan meelezen hoe het gaat en wat voor resultaten ik boek.

Mass Intelligence

Het programma het ‘Mass Intelligence’ wat er op duid dat er op een intelligente manier spiermassa word opgebouwd. Nu is mijn persoonlijke doel tijdens dit programma niet direct om meer spiermassa op te bouwen. De afgelopen maanden heb ik flink gebulkt en nu is de periode dat ik rustig ga beginnen met het verminderen van mijn vetpercentage. Hierover later meer.

‘Mass Intelligence’ is zo opgebouwd dat het doel is dat iedereen, op welk trainingsniveau dan ook, kan leren trainen als een prof atleet. Je leert alle variabelen omtrent trainen te beïnvloeden en daarom steeds meer uit je spieren te halen. Het gaat ver in op de executie van oefeningen en gaat ook in op de meest optimale manier van voeding betrekkende tot jouw doel.

Met Kassem Hanson

Met Kassem Hanson

Het is een uitgebreide manual die ik heb gekregen. Alle documenten bij elkaar en je zit gauw op de 500 bladzijden. Dat is al  gauw een goed boekwerk. Na het rustig doorlezen van al het materiaal en het samenstellen van het persoonlijke voedingsschema bijbehorende tot het programma, afgelopen week gestart. Normaal kan ik een voedingsschema ongeveer in een kwartier tijd maken. Op de methode van MI40 ben ik ruim 2 1/2 uur bezig met het uitrekenen van het voedingsschema met bijbehorende supplementen. Zo diep gaat het in op de materie. Veel gaat over het juist timen van voeding voor optimale prestatie in de sportschool.

Het trainingsprogramma

De periode voor de start van dit trainingsprogramma had ik voornamelijk meegetraind met de voorbereiding van Marcel Luijsterburg voor het Nederlands kampioenschap Bodybuilding. Echter zijn dat specifieke trainingen geweest en heb ik niet 100% getraind van wat ik eigenlijk kan. Deels omdat ik ook druk was met andere zaken. Door het vele reizen van de afgelopen maanden was ik ook best lui geweest met mijn cardio. Hier kwam ik dus leuk achter bij de start van het trainingsprogramma. De meeste oefeningen hebben namelijk rusttijden van 40 seconden. Gemiddeld is de spanningstijd van de oefeningen 40-70 seconden. Je bent dus in een training meer aan het werk, dan dat je rust hebt. Dit is best een aanslag op je ademhaling en uithoudingsvermogen. Oefeningen als Squats, Deadlift worden ineens een gigantisch uitdaging als je buiten adem bent en mijn gewicht in de set zakte daardoor aanzienlijk.

Mijn doel : vetpercentage verlagen

Persoonlijk is mijn doel tijdens het 6-weken durende programma om mijn vetpercentage te verlagen. Via Facebook en mail is mij meerdere malen gevraagd hoe ik hierin sta. Wat ik persoonlijk doe om mijn vetpercentage te verlagen zijn de volgende stappen:

 • Het gaat eten op onderhoudsniveau.
  Ik start nooit een voedingsschema met als doel afvallen per direct. Hier verlies je veel spiermassa mee. Ik ga van mijn bulk kcal over naar onderhoud. Hierna kan ik altijd nog mijn kcal omlaag schroeven.
 • Mijn energieverbruik verhogen
  Ik begin met 3 x 20 min cardio in de week. Dit deed ik hiervoor helemaal niet. Deze extra cardio zorgt ervoor dat ik al meer kcal verbrand. De trainingen zijn ook intensiever en dus verbruik ik ook meer kcal tijdens training.
 • Dagelijks op nuchtere maag wegen
  Ik weeg mijzelf elke ochtend op nuchtere maag. Na 10 dagen reken ik hiervan het gemiddelde uit. Over de volgende 10 dagen weer. Als ik dan omlaag ga weet ik dat ik een negatieve energiebalans heb gecreëerd. Zo niet, dan verlaag ik mijn kcal.

Hieronder nog wat vragen die ik in mijn mailbox had staan:

 • Op welk gewicht ben je gestart?
  Toen ik begon woog ik 117.8 kg
 • Op welk vetpercentage ben je gestart?
  13.2%
 • Wat is je uiteindelijke einddoel?
  Mijn doel is eerst mijn vetpercentage te verlagen naar 7-8%. Vanuit daar ga ik verder kijken. Dit verwacht ik te bereiken op 1 augustus.
 • Hoeveel kcal eet je nu per dag?
  3500 kcal per dag.
 • Welke macro verdeling start je?
  40% Koolhydraten, 35% Eiwit, 25% Vet
 • Welke voedingsstoffen neem je niet?
  In principe eet ik gewoon alles. Het enige waar ik op let is dat ik ongeveer 60% van al mijn koolhydraten rondom mijn training eet. De andere maaltijden eet ik meer combinaties van eiwitten, vetten en groente. Ik doe niet aan cheat maaltijden.
 • Hoeveel dagen per week train je?
  6 dagen per week.
 • Ga je lichter trainen tijdens een ‘cut’ fase?
  Nee, juist zwaarder. Dit is een van de grootste fouten die er gemaakt word. Je wilt juist zwaarder gaan trainen om je spieren noodzakelijk te maken in de periode dat je in een negatieve energiebalans zit. (Zie video) [wpdevart_youtube]gQSgoOnXOPU[/wpdevart_youtube]
 • Wat voor cardio doe je?
  Mijn persoonlijke voorkeur is wandelen tegen een helling.