Activeer je spieren en krijg grotere spieren

Het activeren van je spieren is een belangrijk onderdeel van een succesvolle training. Welke activatie die voor jou werkt verschil per persoon.Je zult dus even moeten zoeken wat bij je past. Maar hoe je spieren ook het beste bewegen, het is belangrijker dat jij weet hoe jij ze het hardst kunt aanspannen.

Activatie tijdens warming up

Een mooi moment in je training om dat te ontdekken is tijdens je warming-up. Ook kun je altijd een warming-up oefening doen vooraf aan elke nieuwe oefening die je doet in je training.
Wat ik bedoel, is dat de warming-up een mooi moment is om je spieren zoveel mogelijk te activeren.

Terwijl jij ze activeert, leer jij jezelf ook aan om je spieren beter en harder te spannen. Wanneer je dit doet, voelt het in feite alsof jij je spieren flink verkrampt. Dat is goed.
In een activatieoefening wil je dus je spier zoveel mogelijk verkorten waardoor je de spier enorm hard aanspant. Nogmaals, het kan voelen alsof je spier flink verkrampt. Wanneer een spier in de
meest verkorte positie getraind word, dan kan die verkrampt aanvoelen. Voor alle spiergroepen zijnĀ er verschillende activatieoefeningen.

Een aantal grote voordelen:

  • Je leert je spieren beter aanspannen tijdens het trainen;
  • Je warmt je spieren op voor de training of oefeningen;
  • Je activeert meer spiervezels tijdens het trainen waardoor je dus ook meer spiervezels traint voor meer stimulatie.

Wanneer je je oefeningen doet die je spieren verkorten, onthoud dan dit: Een spier kan nooit meer maximaal verkorten nadat je in dezelfde training oefeningen doet die de spier verlengd.