Wat is een gezond voedingsschema?

Het ene na het andere dieet zie je tegenwoordig op internet voorbij komen. Deze bekende ster volgt dit eet schema en de ander weer een compleet ander schema. Je ziet de bomen niet meer door het bos. De reden dat al die schema’s anders zijn zit hem in het feit dat de schema’s voor die persoon aangepast zijn. Niet voor jou, het is mogelijk dat je er tijdelijk resultaat op boekt, maar de kans is nog veel groter dat het niet voor jou werkt.

Welke onderdelen bevat een gezond voedingsschema?

  1. Het respecteert jouw persoonlijke smaak voorkeur.

    De smaak van je eten is belangrijk. Als je al met tegenzin gaat eten is de kans dat je het schema gaat doen / volhouden nihil.

  2. Het sluit aan jouw doel.

    Het doel is afvallen en je krijgt een schema waarbij je meer kcal gaat eten dan je verbrand? Dat gaat natuurlijk niet samen.

  3. Het klopt qua macro & micronutriënten.

    Je krijgt voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten binnen voor jouw lichaam (macronutriënten) en er zijn voldoende producten aanwezig met diverse vitaminen en mineralen (micronutriënten).

  4. Geen onnodig verbod op voeding.

    Een voedingsschema waarbij je geen brood, gluten, koolhydraten o.i.d. meer mag de rest van je leven omdat dit slecht zou zijn klopt niet. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat je dit niet kan eten en nog steeds resultaat kan boeken. Bij welk doel dan ook (allergieën of intolerantie niet meegerekend).

  5. Het houd rekening met mogelijke intolerantie of allergieën.

    Als je er een intolerantie voor hebt of een allergie moet je het natuurlijk niet gaan eten.

  6. Gemakkelijk.

    6 verschillende maaltijden per dag, elke dag anders. Lekker variërend maar niet echt voor in de keuken. Iedereen is steeds drukker, laat staan dat je een paar uur per dag kan koken. Het moet wel gemakkelijk te maken zijn.

  7. Betaalbaar.

    Jouw budget voor voeding is € 200 per maand en je schema is ruim € 400. Dat gaat natuurlijk niet.

  8. Sociaal geaccepteerd.

    Het is altijd mogelijk met een gezond eetpatroon om naar een restaurant te gaan en op een verjaardag. Deze activiteiten vallen mogelijk pas weg voor een tijdelijk doel zoals een fotoshoot / wedstrijd.

  9. Aansluitend op jouw persoonlijke geloof.

    Je bent vegetarisch en doet dit vanuit een persoonlijk geloof. Eet dan ook zo. Jouw eetpatroon hoort daarop aangepast te worden.

  10. Vol te houden op langere termijn.

    Waarschijnlijk de belangrijkste van allemaal. Dit is waar 95% van de eet schema’s de fout in gaan. Het is leuk als je het één dag doet. Maar op één dag boek je géén resultaat. Het schema dat je dag in, dag uit kan volhouden zal altijd beter resultaat boeken.

Een gezond voedingsschema helpt je bij op langere termijn jouw doelstellingen te behalen. Waarom dit belangrijk is? Je lichaam veranderd niet per dag. Je valt niet af of komt aan per dag. Dat zijn voornamelijk wisselingen in vochtbalans. Je lichaam veranderd duidelijk over een periode van 7 tot 10 dagen.

Stel je doel is afvallen en je eet per ongeluk een Snicker waardoor je 350 kcal boven je kcal grens van die dag komt. Dan is dit géén ramp bij een voedingsschema waarbij het doel is een 0.5 kg per week afvallen. Voor een 0.5 kg per week afvallen wil je een tekort in energiebalans creëren van ongeveer 3500 kcal. 3500 kcal gedeeld door 7 is 500 per dag. Door die Snicker heb je die dag een tekort van 150 kcal in plaats van 500 kcal. Echter, bij het weekoverzicht is het tekort nog steeds 3150 kcal en zul je nog steeds afvallen. Niet hetgeen wat je wilde, maar je gaat nog steeds richting je doel. Door niet te stressen over een kleine misstap blijft je voedingspatroon gezond en haalbaar en zul jij op langer termijn veel grotere doelen kunnen halen.

Denk na over deze punten bij het beginnen van een nieuw voedingspatroon. Twijfel je over een of meerdere van deze punten dan zou ik nog eens goed naar je eigen voedingspatroon kijken.


Vragen over voeding?

Stuur een mail naar frank@frankdenblankenpt.nl.