Voedingsopleiding – Practical Nutrition

Ruim een jaar geleden heb ik besloten om een voedingsopleiding op te zetten. Deze voedingsopleiding heet Practical Nutrition. De visie van de voedingsopleiding: Het kennisniveau van voeding in Nederland en België naar een hoger niveau brengen zodat de klant WEL zijn of haar doel behaald. Jij kan na deze opleiding elke cliënt zelfverzekerd begeleiden met elke doel dat de cliënt heeft.

Wat is Practical Nutrition?

Practical Nutrition is de voedingsopleiding van Frank den Blanken PT. Het doel van Practical Nutrition is om wetenschappelijk onderbouwd advies in de praktijk te kunnen brengen. Er is ontzettend veel informatie over voeding beschikbaar, het één is nog tegenstrijdiger dan het andere. Er bestaat veel onduidelijkheid wat wel en niet werkt en vooral de waarom en verbanden tussen verschillende factoren blijft achterwege. Het doel van Practical Nutrition is om hier duidelijkheid in te geven en jij exact weet wat wel en niet werkt maar vooral biredenatie te kunnen maken. Logo van Practical Nutrition

Je leert géén nieuw dieet! Tijdens deze voedingsopleiding ga je niet het zoveelste dieet leren. Je krijgt de handvaten om een coachingsmethode te hanteren waarbij je elke client, in elke situatie, tools kan geven om progressie te boeken. Of het doel afvallen, aankomen, energieker worden, darmproblemen oplossen en overige uitlopende probleemstellingen komen allemaal uitgebreid aan bod waarbij telkens de waarom vraag wordt uitgediept.
Je verschillende werken met zogenaamde verschillende plateaus, emoties en alle andere uitdagingen tijdens het geven van voedingscoaching. Wanneer je wat doet, welke mogelijkheden je hebt en waarom je daarvoor kiest.
Practical Nutrition een voedingsopleiding op hoog niveau en geef ik je kennis die niet mer één andere opleiding te vergelijken is.

Waarom heb ik besloten dit te gaan doen?

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel atleten naar verschillende bodybuilding en fitnesswedstrijden begeleid. Eenmaal op de wedstrijd praat je met veel atleten die deze dag meedoen aan de wedstrijd. Het gespreksonderwerp “voeding” is  een hot topic tijdens deze dagen aangezien de afgelopen maanden de atleten streng op dieet hebben gezeten op weg naar de wedstrijd. Hier merk je al gauw een groot verschil van hoe onderbouwd een dieet was. Sommige zijn de relatie helemaal kwijt, terwijl andere dat totaal niet hebben. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar de manier waarop gedieët word heeft veel verschil in hoe je aan het einde voelt en met welke kwaliteit een atleet op het podium staat.

Echter is op het podium staan een vrij specifiek doel en wellicht extreem ook. Dit is niet voor iedereen weggelegd want 99% van de cliënten heeft een ander doel. Toch zie ik veel overeenkomsten in het wel of niet slagen van een coachingstraject en zie ik om mij heen waar het veelal al fout gaat, en dat is vaak! Iemand wil graag 5kg afvallen, het eerste wat vaak gedaan wordt zijn de koolhydraten en het vet uit een plan snijden en per direct een shake toevoegen. De een is nog lastiger vol te houden dan de ander, of de progressie op langere termijn ontbreekt.

Persoonlijk heb ik deze vroeger ook gemaakt. Ik heb zelf ook diëten voorgeschreven die te laag in kcal waren en te laag in bepaalde voedingsstoffen. Waarom? Gebrek aan kennis. Gelukkig is dit inmiddels meer dan 15 jaar geleden en ben ik mij elke dag, ja werkelijk elke dag, bezig geweest met kennis vergaren over voeding in binnen- en buitenland, na opleidingen, trainingen en duizenden cliënten naar hun doel begeleid. Dit is mijn passie, en het delen van mijn kennis aan jou vind ik nog gaver om te doen. Lees meer over een gezond voedingsschema in dit blog.

Wat is er nu goed en fout?

Deze vraag krijg ik bij 90% van de vragen over voeding. Logisch met de overload aan informatie die voor 99% ontzettende onzin is. “Moet ik minder koolhydraten eten, minder vetten, vasten, aan de shakes?” Het antwoord hierop is geen van allen voor resultaat. Het zijn tools, maar niet de oplossing. De afgelopen jaren is de vet-inname wereldwijd gedaald, mensen zijn minder koolhydraten gaan eten. Toch is het overgewicht wereldwijd enorm gestegen. Dus hoogstwaarschijnlijk ligt het probleem niet alleen daar.

Voedingsdeskundige zijn het over één ding eens: goede voeding is belangrijk. Een methode die goed vol te houden is nog belangrijker.  

Het maakt niet uit hoe perfect het dieet is dat je schrijft. Als je het niet voor een langere periode vol kan houden ga je nooit resultaat boeken.

Een persoonlijk verhaal

Na een aantal jaar in de fitness gewerkt te hebben kreeg ik regelmatig vragen over voeding. Zelf was ik bezig met groter aan het worden en was mijn interesse op voedingsgebied zeker aanwezig. Ik las elke maand de Muscle & Fitness / Flex Magazine en Muscular Development van A tot Z door. Het enige nuttige nuttige wat ik hieraan overhield was dat alle namen van trainingsoefeningen leerde. Verder maakte ik veel fouten met training en voeding dat mij weerhield om zelf resultaat te boeken en ook andere die ik trainde.

Na ruim een jaar frustratie met minimaal resultaat besloot ik om een volgende stap te nemen. Een coach die elke maand een uitgewerkt voedingsschema opstuurde waarop exact stond wat ik wel en niet moest eten. Ideaal voor mij, ik eet dat en dan bereik ik mijn doel. Dit zou iedereen moeten doen!Voedingsschema

Eenmaal bezig met het dieet (ik boekte goed resultaat) kreeg ik veel opmerkingen van mensen om mij heen. Niet zozeer gericht op het resultaat, maar de manier waarop. Hoe hou je het vol? Elke dag hetzelfde eten, zo weinig variatie. Wil je dan nooit wat lekkers? Toen begon ik mij iets te realiseren. Deze methode werkt voor mij.

Mijn eigen moeder en broer vonden het al te veel moeite om een maaltijd af te wegen. Deze methode zou nooit een succes voor hun worden. Zijn ze dan gedoemd om ooit resultaat te boeken? Absoluut niet.

Praktijk voorbeelden

Het viel mij op dat mijn moeder en broer niet de enige waren die zo dachten. In de sportschool merkte ik dat het meerendeel er zo over dacht. “Tracken (bijhouden van voeding) is iets voor bodybuilders, niet voor iemand een paar kg wilt afvallen”. Dit zei een collega tegen mij.

Persoonlijk denk ik dat het goed is voor iedereen om eens in zijn leven een periode zijn of haar voeding bij te houden. Puur voor het feit om een beeld te krijgen van hoeveel je nu eigenlijk per dag mag / kan hebben.

De reden hiervoor is dat ik testen heb gedaan met vrienden van mij. Sommige doen al jarenlang voeding bijhouden en afwegen. Ik laat ze een bord zien en vraag hoeveel kcal er ongeveer op het bord liggen. Zelden komt iemand binnen 1000 kcal van het goede antwoord. Zo ver zitten ze ernaast.

Daarom ben ik begonnen met het zoeken naar andere methoden om resultaat te boeken met voeding. Niet nieuwe dieet methoden. Maar coachingsmethoden die ervoor zorgen dat een voedingspatroon van een individu verbeterd wordt.

Het heeft ruim 6 jaar geduurd en honderden uren aan onderzoek, maar ik ben uiteindelijk uitgekomen op 12 methoden. Deze methoden gebruik ik dagelijks bij mijn coachingklanten om succes te boeken.

De Practical Nutrition voedingspyramide

Deze methoden heb ik voor de voedingsopleiding en mijn coaching omgezet in een pyramide. Aan de hand van de doelen van de cliënt wordt deze aangepast. Hoe extremer het doel van de cliënt is des te hoger deze op de pyramide komt. Heeft de cliënt een stressvolle periode? Dan laat ik de cliënt zakken naar beneden om meer vrijheid te krijgen en minder stress te ondervinden van voeding.

Naast het doel van de cliënt is de factor kennis ook een onderdeel van de pyramide. Heeft iemand veel ervaring met voeding, een basisniveau van kennis over voeding kan deze hoger instappen op de pyramide. Om hierachter te komen is communicatie tussen cliënt en coach erg belangrijk.

Het controleren van het kennis niveau van de cliënt kan al door vragen te stellen. Noem 5 voedingsproducten die als primaire voedingsstof vet bevatten? Waar zitten meer kcal in product A of B? Aan de hand van de test kun je de cliënt indelen op de voedingspyramide.

Het coachen, evalueren en aanpassen

De voedingsopleiding besteed naast de coachingsmethoden nog aan een ander onderdeel veel tijd. Dat is het coachen en evalueren. Het maken van een voedingsschema gebeurt over het algemeen veel via een formule. Daaruit komt een uitkomst en op basis van die gegevens wordt een voedingsschema samengesteld.

Dit is altijd een schatting, aangezien het onmogelijk is om precies de kcal behoefte van een persoon te berekenen. Tevens kan het zo zijn dat het activiteitenniveau van een persoon veranderd. Hierdoor word het maken van een passend voedignsschema erg lastig.

De enige oplossing hiervoor is het evalueren. Ik heb zelden meegemaakt dat één voedingsschema een doel van een cliënt behaald. Altijd zijn er aanpassingen nodig.Voedingscoaching

Om het context te geven een voorbeeld. Stel je staat op de Voorstraat in Utrecht (huidig) en je wilt naar de Amsterdam Arena (einddoel). Dan is het logisch om te starten met het bewegen richting het noordwesten. Dit is het voedingsschema. Eenmaal onderweg kom je verkeerborden tegen (aanpassingen). Deze zorgen ervoor dat je een goede route blijft volgen.

Het proces wordt hierdoor eenvoudiger en fijner. Zou je geen gebruik maken van verkeersborden dan is de kans groot dat je meerdere malen een doodlopende weg (plateau) tegenkomt.

Dit is exact hoe voedingscoaching zou moeten zijn. De coaching positioneert zichzelf als verkeersborden en helpt de cliënt om de juiste route te nemen.

Voor wie is Practical Nutrition geschikt?

De voedingsopleiding Practical Nutrition is geschreven voor Personal Trainers, diëtisten en mensen met een grote interesse in voeding die graag meer kennis willen over voeding en de methoden die kunnen bijdragen bij het behalen van de doelen van hun cliënten. Voor fanatieke sporters die graag zelf de informatie willen is de voedingsopleiding ook geschikt.

Om een duidelijker beeld te geven, afgelopen september was de eerste editie van de voedingsopleiding. Tijdens deze editie waren de deelnemers, Personal Trainers, voedingsdeskundige, fysiotherapeuten en fanatieke sporters. De jongste deelnemer was 19 jaar en de oudste was 49 jaar.

De volgende editie van Practical Nutrition?

De volgende editie van de voedingsopleiding staat gepland in september 2017. De opleiding wordt gegeven op: 9 september, 10 september en 23 september. Het examen is op zondag 24 september. Voor meer informatie kijk op: https://frankdenblanken.nl/pnhomepage.